FIRENZE 1174*)

Hannoveraner.
Född 2005
Mörkfux, stjärn, vt h frf, vt v bf.
169 cm.

Ägare: Stall Fjälkinge.

Betäckningsstation 2017: Carina Forsén, Stall Fjälkinge, Jössehusvägen 39, 290 34 Fjälkinge. (Nära Kristianstad).
Telefon: 0703-28 50 72.

Avgifter 2017: se www.sprangrulla.se

Bruksprov: Firenze blev 2:a totalt i sitt tyska prov med bl a följande resultat: Lynne 9,0, prestationsvilja 9,0, skritt, trav och galopp 8,25, hoppförmåga 8,0, ridbarhet 9,0 av testryttarna.

Firenze blev A-premierad 2015 p.g.a. sina fina avelsresultat.

Firenzes son ZeeWrench med Ellen Brunes i sadeln vann Breeder's Trophy i fälttävlan för 4-åringar 2014.

Firenze och Sofie Lexner vann hingstklassen i dressyr på Flyinge med 82,5%.

Både Florestan och Donnerhall ligger bland top 5 på WBFSH:s lista över världens bästa dressyrförärvare och har blivit legendariska.

>>VIDEO FIRENZE VINNER HINGSTKLASSEN 2014 (Ha tålamod, tar lite tid att ladda upp)

>>VIDEOKLIPP MED FIRENZE FRÅN PREMIERINGEN I VERDEN

>> AVKOMMOR TILL FIRENZE


TVÅ VÄRLDSELITHINGSTAR, ELITMÖDERNE OCH UTMÄRKTA FULLBLODSINSLAG I HÄRSTAMNINGEN GER EN UNIK SÄKERHET I AVELN.
Att idag ha sådana legendarer som Florestan I och Donnerhall direkt i sin stamtavla är inte längre så vanligt, men ger en stor säkerhet i avelsarbetet. Detta, i kombination med att både mor, mormor och mormorsmor belönats med utmärkelsen Elit i
världens största avelsförbund, säkrar att Firenze sätter rejäla spår i aveln. Tack vare de utmärkta fullbloden på både fädernet och mödernet ger Firenze också moderna, högställda typer.Omdömet Firenze fick då han godkändes i Verden 2007 löd:
”En långbent, högelegant och modern hingst, korrekt, med vackert huvud, väl ansatt hals och mycket bra sadelläge och kors. En hingst efter två klassiska stämpelhingstar på en mycket förärvningssäker stofamilj som innehåller bra fullblodsinslag. Tre bra gångarter med väl undersatta bakben, mycket god balans och självbärande i alla tre gångarterna”.

Firenze är mycket präglad av morfar Donnerhall och av
sitt lätta, eleganta elitmöderne. Han är en idealisk typ-,
rörelse- och ridbarhetsförärvare. Vi vill att våra hingstar ska
behålla sin lätthet även som fullvuxna. Därför är det så viktigt
med att ha riktigt bra fullblod i stammarna.

Firenze är mycket snäll att hantera, orädd och modig i terräng. Han är mycket arbetsvillig, men ändå avspänd, fysiskt stark och sund. Därtill har Firenze bra spermakvalitet och mycket hög dräktighet.

Fadern Florestan I har vunnit särskilt stor popularitet som producent av mycket ridbara prestationshästar. Han är far till mer än 2000 registrerade tävlingshästar, varav åtskilliga vunnit Bundeschampionat, Unghäst-VM och Internationell Grand Prix. Förutom 137 avkommor som vunnit Svår dressyr, har 16 vunnit Svår hoppning. Han har 90 godkända söner och runt 220 döttrar har tilldelats statspremie. Florestan var bästa hingst i både hoppning och dressyr i sitt bruksprov med 10 i hoppanlag och 9 i ridbarhet. Han dog i januari 2012, 26 år gammal, efter att ha fått tillbringa sina två sista år som glad pensionär på Landgestüt Warendorf.

Firenzes möderne är mycket meriterat. Modern Dorina har fått statspremie och har gjort bruksprov för ston med resultatet skritt 7,5, trav 8, galopp 8, ridbarhet 8 och hoppning 8. Fyra år i rad har hon segrat på Stutenschau. Dorina är även mor till Firenzes helbror First Dance, som var den dyraste hingsten på Verden-premieringen 2006 (400.000 euro). Ytterligare en son till Dorina (e. Grey Flanell) godkändes i höstas i Verden. Mormor Andi har också statspremie och stofamiljen har med sina fina tävlingshästar vunnit många priser.

Donnerhall-blodet har länge varit det överlägset bästa i världen för dressyravel. Själv var Donnerhall länge världens vinstrikaste dressyrhingst. Han vann guld i lag och individuell bronsmedalj i såväl VM 1994 som i EM 1997 och ingick i det vinnande laget i VM 1998. I aveln har Donnerhall grundat en egen dynasti och har idag över 100 godkända söner och 200 avkommor med placeringar i svår dressyr.

Aarking xx användes som prestations- och typförbättrare inom hannoveraner- och trakehneraveln. Han beskrivs i deras hingstbok som en järnhäst, som efter en sexårig karriär på galoppbanan kunde dra sig tillbaka utan skador. Han hade en mycket god ridbarhet, utmärkta rörelser och en imponerande hoppförmåga. Sonen Andretti H reds av Hubertus Schmidt då denne blev tysk dressyrmästare 2007. Aarking xx var nära släkt med OS-vinnarna Ahlerich och Rembrandt.

DRESSYRINDEX 147
Firenze höjdes redan som 9-åring till A tack vare sin utmärkta nedärvning. I sin första svenska årgång kvalificerade sig hela fem avkommor till finalen i Riksföl, varav en blev vicechampion. I den årgången fick Firenze även Breeder’s Trophy-vinnaren ZeeWrench (fälttävlan).

Landgestüt Marbach (sydtysklands Celle) hyrde Firenze 2008 och han fick en utmärkt första fölårgång i Tyskland 2009.

*) För er som undrar är Firenze det italienska namnet på staden Florens.

Firenzes stamtavla

 

Firenze och Sofie lexner

FIRENZE och SOFIE LEXNER vann hingstklassen under
bruksprovet på Flyinge 2014 med 82,5% och 9 på gångarter.
Se filmen via länken till vänster.

Firenze och Anna.
Firenze och Anna Svanberg.

Firenze och Anna, galopp
Firenze och Anna Svanberg.